torsdag 11 oktober 2012

Nåjdkonst, offer och trans

Jag snubblade på en bok i biblioteket i går. Den hanflar om Nåjdkonst, det är bland annat de samiska medicinmännens trummor som är illustrerade i mönster.



En Ceremonitrumma är en trumma som används inom de arktiska schamanistiskareligionerna, ofta i syfte att försätta användaren eller någon annan person i ett förändrat medvetandetillstånd (trans) eller som redskap vid spådom. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ringtrumma)


Nåjd (förr naid, från samiska noajdde eller noaidi, jämför fi. noita, "den kloke") var förr en sorts vishetslärare i samisk mytologi,samernas schaman, där kunskap ärvdes genom muntlig tradition till en person. Nåjden var en inflytelserik manlig person i det samiska samhället (sijdda), ofta beskriven som medicinman med spådomskunskaper. Nåjden hade även en religiös funktion, enligt de skrifter som finns bevarade från 1600-talet. Arbetet var yrkeskunskaper som gått i arv eller inlärts genom äldre personer, och spådomen utfördes med hjälp av redskap, speciellt en så kallad ringtrumma (på norska runebom; runtrumma). Idag finns ingen person som har sådan funktion, men motsvarigheter finns fortfarande hos de sibiriska kollegerna (schaman).(http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A5jd)


Jag träffade på en gammal vän igår som är samisk. Hon berättade om kulturern och hur det fortfarande är en skam att vare samisk och speciellt schaman, så det talar man inte om. Enligt wiki finns det inga schamaner kvar i sverige. 

Hon berättade om de stenrösen man kan finna i de lapplänska markerna, när  byggde man offrat en ren så byggde man en sådan. Det finns också heliga platser i naturen som kallas sejtar, de är stenar eller träd som utmärker sig, där kunde man också offra. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sejte

 De är inte helt olika de vi brukar bygga på ölands kalkstensstränder:


Jag skulle gärna gå vidare och studera trans. Har någon sett hjärta av glas av den tyska regissören Werner Herzog? Där försätts alla skådespelare i trans/hypnos innan scenen filmas. Jag vet att det finns konstnärer som jobbar i trans/hypnos också, men kommer inte på vilka. Vet ni någon?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar